Tanken in Belgie? Opgelet!

Tankt u wel eens in België? Als uw auto op Euro 95 rijdt dan is het goed dat u dit artikel leest. De brandstof krijgt bij onze zuiderburen namelijk een andere naam vanaf 1 januari 2017. Nu heet de Euro 95 in België nog Super 95, lekker duidelijk. Vanaf volgende jaar wordt de brandstof een stukje duurzamer maar vreemd genoeg is de naam ook weer veranderd wat een hoop verwarring kan opleveren, vanaf volgend jaar heet Euro 95 in België namelijk E10!

Wat is E10?

E10 is echter niet exact hetzelfde als de Euro 95 die wij kennen, deze benzine wordt gemaakt op basis van suikerbieten of tarwe, met een maximum van tien procent aan ethanol, hierdoor is de brandstof weer een stukje duurzamer en milieuvriendelijker geworden. Belgische tankstations zijn per januari 2017 verplicht om deze brandstof aan te bieden in plaats van de oude Super 95. In Frankrijk wordt deze benzine al langer verkocht onder de naam SP95 of ook E10.

Handig om te weten

  • Euro 95 bestaat voor een klein deel uit ethanol, ongeveer 3-5 procent.
  • E10 bevat minder energie dan Euro 95
  • U rijdt circa 1,5% zuiniger op E10

Waar moet u op letten?

De ethanol die in E10 zit is anders dan de stof die in onze Euro 95 zit. Voor een klein deel ( ongeveer 10%) van de auto’s zal de brandstof daarom minder geschikt zijn. Check dit door navraag te doen bij uw autogarage. U kunt ook controleren of uw auto geschikt is door op de E10 website te kijken!

Hogere benzine prijzen

Deze nieuwe brandstof leidt uiteraard wel weer tot een kleine verhoging in de benzine prijzen, dit zal ook ins ons lang gauw genoeg te merken zijn. Sommige tankstations willen daarom de oude Euro 95 blijven aanbieden, of dit mogelijk is moeten we nog even afwachten.

Wat betekent dit voor Nederlanders

Hoewel er voor Nederland nog geen verplichte data zijn bepaald, ligt het wel in de verwachting dat ook wij moeten overstappen naar deze duurzame vorm van Euro 95. Zodra dit wel verplicht wordt laten we het u natuurlijk z.s.m. weten.

Heeft u vrienden, familie of kennissen die regelmatig tanken in België? Vergeet dan niet om dit bericht te delen!

×