6 tips voor het kopen van een tweedehands auto

Het kopen van een splinternieuwe auto is voor lang niet iedereen weggelegd. Maar gelukkig is met een tweedehands auto helemaal niets mis, en is het vaak financieel zelfs veel verstandiger. Voor zij die het niet zo breed hebben is een tweedehands autootje de ideale oplossing. Studenten en jongeren bijvoorbeeld, maar ook nieuwe gezinnetjes, kunnen hun geld vaak goed gebruiken. Als je dan toch graag een auto wilt hebben, is een goed tweedehandsje bijna een geschenk uit de hemel. Maar waarop moet je letten, en welke auto moet je kopen? De wondere wereld van de occasionwagens is er eentje met vele valkuilen en obstakels. Het is vooral voor de beginnende bestuurder een buitengewoon bedenkelijke bedoening, en daarom geven we je graag negen tips mee om je ongedeerd door dit doolhof te leiden.

1. Weet naar welke auto’s je moet zoeken

De zoektocht begint natuurlijk bij het zoeken naar de juiste auto. Je hebt waarschijnlijk al een plaatje in je hoofd van het type auto dat je graag zou willen kopen. Nu is het tijd om hier een selectie van te maken, en te kijken naar welke auto’s de beste prijsverhoudingen bieden. Populaire auto’s als de Ford Focus en VW Golf zijn ook tweedehands razendpopulair, en blijven daarom qua prijs vrij hoog uitvallen. Dit zijn dan ook niet de auto’s waar je naar moet zoeken als je een goedkoop tweedehandsje wilt. Veel beter is het om te kijken naar uitblinkertjes als de Renault Twingo. De lage aanschafprijs is namelijk niet het enige wat een tweedehands auto tot een goede keuze maakt. Het is misschien nog wel belangrijker dat de auto zuinig rijdt en onderhoudsarm is. Je kunt de verschillende vergelijkingssites gebruiken om auto’s op bouwjaar en vraagprijs te sorteren, zo kun je precies zien wat voor soort model je kunt krijgen met jouw budget!

2. Let op de kilometerstand

Vaak wordt de kilometerstand in de beoordeling van auto’s een beetje op één lijn gezet met de leeftijd. Een hoge kilometerstand wordt vaak als een afknapper gezien, vooral wanneer hij de 200.000 kilometers voorbij is. Maar een hoge kilometerstand zegt soms niets over de staat van de auto. Als de auto goed onderhouden is, en weinig te verduren heeft gehad kan het best zijn dat er niets aan mankeert. Het is met name van belang om erachter te komen hoe de auto behandeld is. Auto’s die gebruikt zijn door pendelaars of forenzen hebben die kilometers waarschijnlijk vooral op de snelweg gemaakt. Dat betekent dat die auto in een hele andere staat verkeert dan een auto die vaak met aanhangwagen of in een stadsomgeving heeft gereden.

3. Let niet op de reputatie

Mensen vinden altijd ergens iets van, en soms is dat niet helemaal gegrond. Dat is ook zo met auto’s: hardnekkige vooroordelen blijven bestaan. Het perfecte voorbeeld hiervan is de Alfa Romeo. Vroeger stond dit automerk bekend om de snelle roestvorming, en dit idee is altijd blijven hangen. Later kwamen er nog betrouwbaarheidsproblemen bij die het slechte beeld compleet maakten. De Alfa Romeo is hier nooit helemaal van hersteld, en dat zie je nog terug in de populariteit van de occasions. Over het algemeen valt een Alfa Romeo veel lager uit in prijs dan vergelijkbare auto’s van andere merken, en is juist daarom erg interessant. Het valt namelijk best mee met die onbetrouwbaarheid, vooral als de auto goed onderhouden is.

4. Leeftijd is maar een getal

Het bouwjaar van een auto is, samen met de kilometerstand, het eerste waar veel mensen op afknappen. Oude auto’s worden vaak direct bestempeld als versleten, maar dat is lang niet altijd het geval. De BMW 3-serie produceerde bijvoorbeeld ooit de E30. Dit is ondertussen al zo’n twintig jaar geleden, maar toch blijven deze auto’s behoorlijk goed rijden. Zoals altijd is het natuurlijk het belangrijkst of de auto goed onderhouden is, maar over het algemeen zijn deze wagens nog steeds beesten op de weg. Leeftijd zegt dus niet alles, dus neem ook oudere auto’s mee in je beslissing!

5. Denk ook aan kosten achteraf

Soms lijkt een bepaalde auto een goede deal te zijn. Een prachtig uitziende VW Golf voor een lekker laag prijsje kan echter vervelend uitpakken als je hem naar de garage brengt. Want ook al ziet een auto er goed uit en loopt hij zonder problemen, als de auto niet goed is onderhouden kunnen de kosten razendsnel oplopen. Ieder onderdeel dat beweegt slijt op den duur, en dat kan zomaar gebeuren. Bij een slecht onderhouden auto wordt deze betrouwbaarheid steeds minder, en de kosten steeds hoger. Ook een recente APK-keuring zegt niets over de staat van slijtage, maar is slechts een momentopname. De APK betekent alleen dat de auto in ieder geval het komende jaar veilig rijdt. Zorg dus altijd dat je rekening houdt met latere kosten, en zoek uit hoe het gesteld is met het onderhoud van de auto. Zo voorkom je onvoorziene problemen!

6. Wees slim met je budget

Als het goed is heb je van tevoren een budget bepaald waar je je aan wilt houden. Het is echter verstandig om dit budget niet volledig te besteden aan de aankoop van de auto. Als je er namelijk achteraf toch iets mis blijkt te zijn met de auto, heb je nog geld over om hier wat aan te doen. Neem bijvoorbeeld een kwart van je budget als buffer voor onvoorziene kosten achteraf, zodat je nooit extra geld kwijt bent!

×