Hulp bij de APK-keuring

Een aankomende APK-keuring is voor veel autobezitters een spannend moment. Het is natuurlijk rampzalig als de auto onverwachts niet door de keuring komt. Er zijn gelukkig enkele dingen die je voor weinig geld kunt doen om je auto een beetje op weg te helpen. Het allereerste wat je altijd moet doen voordat je je auto wegbrengt, is het volledig schoonmaken en oppoetsen van het interieur en exterieur. Dit geeft de keurmeester de indruk dat je zuinig en goed met je auto omgaat, en dit speelt onbewust mee in zijn beoordeling. Maar er zijn ook nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je auto gemakkelijker door de APK te krijgen.

Check de keuringspunten zelf

Een APK-keuring verloopt aan de hand van een lijst met punten waaraan de auto moet voldoen. Deze lijst is publiekelijk bekend, en je kunt dus van tevoren zelf ieder puntje nalopen. Ook als je weinig of zelfs geen verstand hebt van auto’s, kun je wel zien of de banden aan vervanging toe zijn. Is het profiel versleten? Dan is de kans groot dat je auto daarop afgekeurd wordt. Ook de bandenspanning moet aan de regels voldoen, maar dit is vaak een minder groot probleem. De verlichting kun je ook gemakkelijk zelf checken door te kijken of iedere lamp naar behoren werkt, en de glaasjes niet gebroken zijn. Vergeet je mistlampen en stadslicht niet!

Kijk ook of de ruitenwissers werken zoals het moet. Droge en versleten rubbers zullen zeker niet door de APK komen! Deze zijn gemakkelijk en goedkoop te vervangen. Ga ook na of de ruitenwisservloeistof bijgevuld is, en of de sproeier het goed doet. Wat nog rest zijn de remmen en de uitlaat. Deze zijn iets lastiger voor een leek om te checken, omdat je moet weten waar de remschijven zitten, en hoe dik de blokjes moeten zijn. Als laatste moet de uitlaat vrij zijn van gaslekken. Als er zich ergens een lek bevindt, ruik je dit vaak wel.

Zoek de juiste garage

Niet alle APK-keuringsstations zijn even schappelijk als het op het keuren van je auto aankomt. Het is het beste om een vriendelijke garage te zoeken die betrouwbaar is. Sommige garages keuren je auto af, en laten je dan opdraaien voor de kosten van het APK-klaar maken en de herkeuring. Dit kan het geheel flink op laten lopen, en dat is natuurlijk niet wenselijk. Een garage die behulpzaam en open is kun je dus een boel geld schelen! Vraag eens rond in je omgeving of iemand zo’n garage kent! Je kunt je auto dan bijvoorbeeld na laten kijken vóór de keuring, zodat alles gefixt kan worden. In andere gevallen kun je terugkomen om alleen de afkeurpunten nog eens na te kijken.

Houd zelf een vinger in de pap

Het is aan te raden op eigen houtje op zoek te gaan naar oplossingen voor de problemen van je auto. Grotere dealers vervangen de onderdelen vaak met splinternieuwe onderdelen, en dat kost natuurlijk handenvol geld. Het is beter om kleinere garages te vinden die bereid zijn tweedehands onderdelen voor je te installeren. Je kunt dan bijvoorbeeld naar een autosloperij gaan om het onderdeeltje goedkoop op de kop te tikken! Maar overleg wel altijd even met de garage welke onderdelen je precies moet hebben. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de dynamo van een Twingo uit 1998 niet op eentje uit 1996 past.

×