Waar je op moet letten bij het kopen van een occasion

Het vinden van een betrouwbare occasion kan een lastige taak zijn. Maar er zijn gelukkig enkele foefjes die het je een stuk gemakkelijker maken. Ten eerste moet je erachter zien te komen welke merken en modellen betrouwbaar zijn, en dit ook blijven. Je eigen voorkeuren zijn hierbij doorslaggevend, want jij moet er natuurlijk in rijden. Soms moet je wat concessies doen hier en daar, maar als je goed weet wat je wilt is hoeft dit geen probleem te zijn. Iedere auto heeft namelijk zijn voor- en nadelen, en het is maar net waar jij waarde aan hecht. Als je dit eenmaal voor jezelf hebt bepaald, kan de zoektocht beginnen.

Lees reviews en tests

Er zijn in Nederland meerdere bladen en organisaties die auto’s aan hun rigoureuze tests onderwerpen om voor de consument duidelijk te maken welke merken en modellen het beste zijn. Zij testen niet alleen nieuwe auto’s maar ook occasions, en daar wordt het voor ons interessant. Auto-enthousiastelingen en experts delen hun eloquente mening maar al te graag, zodat jij alle informatie tot je beschikking hebt. Alle aspecten worden besproken; van comfort en rijplezier tot betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Erg goede bronnen hiervoor zijn onder andere de occasiontests van de ANWB, en de reviews van het weekblad Autoweek.

Een betrouwbare dealer vinden

Als je eenmaal weet welke auto je wilt hebben, is het tijd om een mooie deal te vinden. Dat kan bijvoorbeeld bij een gerenommeerde merkdealer, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je kunt ook een kijkje nemen bij een kleinere onafhankelijke dealer, of bij een autohandelaar. Maar ook particuliere verkoop is een optie. Al deze mogelijkheden komen ongeveer op hetzelfde neer, maar toch zijn er enige verschillen. Bij een merkdealer weet je bijvoorbeeld zeker dat de auto is nagekeken, en waar nodig gerepareerd. Ook ben je in dit geval verzekerd van een goede garantie, maar daar betaal je echter wel de hoofdprijs voor.

Het is altijd verstandig om een aankoopkeuring te laten doen van de ANWB, waar je ook besluit een auto te kopen. Zij geven je een onafhankelijke diagnose van de staat van onderhoud, en daarop kun je bouwen. Het draait eigenlijk allemaal om de geschiedenis van de auto.

×