Tweedehands autobanden: ja of nee?

Eens in de zoveel tijd moeten er nieuwe banden onder je auto. Of dit nou komt door een klapband of door slijtage, het overkomt iedereen. Nu is dat niet altijd een even welkome uitgave, vooral als je APK bijna verloopt. Het kopen van tweedehands banden kan in zo’n geval een hele goede oplossing zijn. Niet iedereen denkt hier meteen aan, en dat is niet onlogisch. Maar is een gebruikte autoband wel betrouwbaar? Want tweedehands; dan zit er natuurlijk een addertje onder het gras. Het gekke is dat men zich dit eigenlijk niet afvraagt bij een occasion, terwijl die banden in feite ook al gebruikt zijn. Dus ja, in sommige gevallen is dit zeker het overwegen waard.

Waarop moet je letten?

Over het algemeen moeten banden na vijf jaar nagekeken worden op profielslijtage en andere vormen van schade. Na tien jaar is eigenlijk altijd nodig om de banden te laten vervangen. Het hangt dus met name af van de leeftijd van de banden, en hoeveel erop gereden is. Het kan zomaar zijn dat je een setje banden op de kop kunt tikken die nog maar drie jaar oud zijn, of waar amper op gereden is. Ook is het verstandig de banden na te laten kijken door een expert.

Wanneer is tweedehands een optie?

Ondanks dat het prima mogelijk is om een keurig stel tweedehands banden te kopen, is het over het algemeen toch verstandiger om nieuwe banden te kopen. Met nieuwe banden ben je in ieder geval verzekerd van veiligheid en betrouwbaarheid. Maar stel dat je weinig geld te besteden hebt, en je auto moet binnenkort gekeurd worden. Vooral als je de auto dringend nodig hebt, zijn tweedehands banden een hele plausibele optie. Ook als je een auto hebt die slechts zo nu en dan gebruikt wordt voor korte afstanden, kun je best voor tweedehands gaan.

Aanbiedingen en het Verre Oosten

Het allerbeste is om je ogen goed open te houden voor aanbiedingen bij gerenommeerde bandenspecialisten. Er zijn genoeg kortingsacties en promotieweken om nieuwe banden ook voor de lagere budgetten mogelijk te maken. Anderzijds is het ook een optie om banden uit China te kopen. Sommige bandencentrales bieden Chinese banden aan die qua veiligheid wel voldoen aan alle eisen, maar qua rijcomfort wel veel inleveren vergeleken met banden van bekende merken. Het is aan jou om te bepalen of dit het waard is.

×