8 tips voor een bezoek aan de occasion-dealer

Waar moet je op letten bij een bezoek aan de occasion-dealer? Het is een vraag die tientallen Nederlanders zichzelf elke week stellen. Want, het aantal verkopen van tweedehands auto’s neemt voor het tweede jaar op rij flink toe, blijkt uit onderzoek van VWE Automotive. Wij zetten 8 tips voor een bezoek aan de tweedehands autodealer op een rij.

1.   Let op de carrosserie

Bestudeer de carrosserie van de auto die op het oog hebt op deukjes. Ook een hand over de auto kan geen kwaad om kleine beschadigingen te ontdekken. Ramen, wielkasten en dorpels zijn aandachtspunten: hier kan roest zitten.

2.   Reservewielkast en de kieren in het lood

Bij een schadevrije auto staan de reservewielkast en de kieren bij de motorkap, deuren en achterklep in het lood. Een wielkast die in de kreukels ligt, is een teken  dat er mogelijk iets met de auto is gebeurd.

3.   Motorblok moet niet te schoon en niet stijf in olie staan

Het motorblok moet niet te schoon zijn, maar ook niet stijf in de olie staan. Stijf in de olie is vaak een teken dat er olielekkage is, een schoon motorblok komt meestal, omdat het schoongespoten is. Een lange proefrit geeft vaak duidelijkheid.

4.   Let op de rookontwikkeling

Een dik uitlaatgas uit de auto wijst meestal op een defect in de motor. Bij blauwe, grijze of spierwitte rook moeten uw alarmbellen gaan rinkelen.

5.   Is er een boekje van het onderhoud?

Het onderhoudsboekje van de auto is als een logboek op een schip: belangrijk. Het geeft een goed beeld van de geschiedenis van het onderhoud van de occasion. Als het boekje er niet meer is: vragen naar de onderhoudsbonnetjes.

6.    Let op de distributieriem

Een blik werpen op de distributieriem is ook een aanrader. Wanneer dit onderdeel niet op tijd wordt vervangen, breekt de riem en gaat de motor stuk.

7.   Klopt het interieur met de kilometerstand?

Het interieur van een tweedehands auto is niet nieuw, maar komt het overeen met de kilometerstand? Veel gebruikerssporen en een lage kilometerstand zijn een signaal dat er iets niet klopt.

pook auto

8.   Bekijk het kenteken op RDW.nl

Ga met uw mobiele telefoon even naar de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, www.rdw.nl. Hierop is te lezen hoe lang een kenteken op een bepaalde naam staat. Zo is te zien hoe lang een occasion al in het bezit is van een autobedrijf.

×